top of page

Voikukka kahvi

  • Writer: Selina Holmbacka
    Selina Holmbacka
  • Mar 24, 2021
  • 3 min read

Updated: Mar 19, 2024

Valo lisääntyy, mieli kirkastuu. Nyt on hyvä aika vähentää kofeiinia ja uudistaa kehoa. Kaikista paras energia on se, mikä tulee aidosta jaksamisesta kun kroppa voi hyvin, eikä pelkästä kahvikupposesta.

Voikukka kahvi on mikä parhain kahvinkorvike! Ja maistuu yllättävän hyvälle. Sitä ei toki löydy ihan tavallisista marketeista, vaan juuret joutuu paahtamaan itse. Se ei ole niin vaikeaa kuin miltä saattaa kuulostaa.


Juuria voi kaivaa itse, parhaimmat saat syksyllä. Silloin myös sen lääkinnälliset vaikutukset ovat vahvimmillaan. Juuret kaivetaan maasta, pestään huolella ja pilkotaan pieniksi palasiksi. Sitten ne kuivatetaan esimerkiksi kuivurissa tai uunissa. Niitä voi rouhia hiukan jos haluaa, mutta jos palat ovat pienikokoisia niin ne voi paahtaa sellaisinaan.

Tai sitten voikukan juurta voi ostaa valmiina. Itse ostin ison pussillisen, sain halvalla sellaista valmiiksi rouhittua, mikä on tarkoitettu hevosten rehukäyttöön. Ihan kelpo kamaa, kakkos laatuahan se on, eli voi olla hiukan hiekkaa seassa. Mutta tässä tarkoituksessa se nyt ei paljon haittaa.



voikukkia pellolla siemenvaiheessa

Voikukassa kuten jo tiedämme, on valtava määrä terveysvaikutuksia. Niitä on niin paljon että en tässä postauksessa niitä kaikkia luettele, mutta näin lyhyesti niin voikukan juuri on eniten tunnettu sen vaikutuksesta maksaan. Näin super lyhyesti kerrottuna - voikukka tukee maksan normaalia toimintaa.


Tiedämme kaikki, miten paljon työtä maksa tekee ympäri vuorokauden, ja yrttiterapiassa maksan rooli nousee tärkeäksi monissa kehon ongelmissa. Jopa iho ongelmia hoidetaan monesti myös maksan kautta.

Maksa toimii hienosti jos kaikki on hyvin ja ruokavalio kunnossa, jos elettäisiin ihmisille lajityypillistä elämää niin tuskin tarvittaisiin mitään ulkopuolista apua maksan hyvinvointiin.

Nykyaikaiset elämäntavat valitettavasti kuormittavat meidän kehojamme, maksaa myös mukaan lukien - melko lailla.

Jos vahvistat maksaa, hyvin todennäköisesti vahvistat myös koko ruuansulatustasi, maksalla on iso rooli siinä että se tuottaa tarvitsemasi sapen jotta voit sulattaa rasvoja. Ja monia muita toimintoja - kuten esimerkiksi tasapainottaa kehosi hormoni toimintaa.

Hienoa voikukassa on että se todella tehokkaasti parantaa sapen tuotantoa ja auttaa myös sappirakkoa toimimaan tehokkaammin (1). Voikukan on myös todettu auttavan maksan tehtävää tasapainottaa verensokeria (2).


Sitten itse "kahviin":


Eli juuret paahdetaan valurauta pannulla keskilämmöllä, kannattaa tosiaan olla malttia paahtaa ne nimenomaan keskilämmöllä, koska ne voivat palaa liian tummiksi melko nopeasti liian korkeassa lämpötilassa. Idea on että saat niihin paahdetun värin ja maun, ei niin että maistuu palaneelta. Tässä menee sen 5-10 minuuttia.

voikukanjuuren paahtaminen pannulla


Juuret ovat valmiiksi paahtuneet kun niiden väri on tummahkon ruskeata ja nenään osuu hennon suklainen mokka kahvin tuoksu. Anna jäähtyä ja purkita.

voikukanjuuren paahtaminen pannulla valmista


Kahvin keittäminen on yksinkertaista. Tässä yhden suurehkon kupposen ohje:

  • 2 reilua ruokalusikallista paahdettua voikukan juurta

  • 225ml kylmää vettä

  • Keitä n. 20min

  • Siivilöi

Lisää juuret kylmään veteen, esim. kattila tai pannuun. Keitä miedolla lämmöllä putruttaen noin 10-20 minuuttia. Siivilöi mukiin.

Pidä tosiaan keitintä silmällä koska se saattaa helposti kiehua yli jos ei säädä lämpöä alas, nimim. "ADD aivot" - kiehuu - yli - joka - toinen - kerta.



Tässä vielä resepti jos tekee mieli jotain lämmittävää ekstra ihanaa, kylmiin kevät puuskiin:

teen siivilän läpi kaataminen chai tee


Voikukka chai


  • 2 reilua ruokalusikallista paahdettua voikukan juurta

  • 225ml kylmää vettä

  • 4 kokonaista kardemummaa, tai n. 1 tl kardemummaa

  • 4-5 kokonaista neilikkaa

  • 4-5 kokonaista mustapippuria

  • Puolikas kanelin tanko

  • n. ½ tl kuivattua inkivääriä

  • Hiukan hunajaa tai sokeria

  • Keitä n. 20min

  • Siivilöi

  • Lisää tilkka maitoa (tai kasviperäistä maitoa)


Nauti!


Voikukka kahvi tosiaan maistuu joltain minkä voisi ehkä kuvailla miedon suklaisen carob, kahvin ja pakuriteen väliltä + kitkerä vivahde.


voikukka kahvi kauramaitoa vaahtoa kupissa
Kuvassa on kauramaitoa lisättynä, voimakkaasti ravistettu omassa pakkauksessaan. Toimii tämäkin!



Vinkki!

Kokeile kookosvaahtoa päälle. Lisää noin 2 tl kylmäpuristettua kookosrasvaa, vispaa voimakkaasti esim. tehosekoittimessa ja kaada varovasti mukiin. Pinnalle nousee paksu kermainen kerros vaahtoa.



  • Pieni varoituksen sana: Voikukka on melko vahva diureetti. Jos olet "kuivaa tyyppiä", eli esimerkiksi jatkuva jano, juot paljon vettä ja käyt vessassa useasti, on kuiva iho, kuivat limakalvot, suu ja kurkku. Tässä tapauksessa voikukka kahvi niin kuin tavallinen kahvikin voi jatkuvalla käytöllä pahentaa kuivuutta. Silloin olisi parempi nauttia ruokia ja juomia jotka tuovat enemmän kosteutta.


 

  1. Bradley, P. 2006 British Herbal Compendium Volume 2. British Herbal Medicine Association, Bournemouth

  2. 2016 The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes Fonyuy E. Wirngo, Max N. Lambert, and Per B. Jeppesen




Comments


  • Instagram
  • Facebook
bottom of page