top of page

Miten teet lääkinnällisen yrttiteen

  • Writer: Selina Holmbacka
    Selina Holmbacka
  • Jun 9, 2022
  • 4 min read

Updated: Sep 30, 2024

Yrttiteetä on monenmoista, ja kaupoista saa nykyään ainakin kamomillaa teepusseissa (onneksi!). Mutta tiesitkö että yleensä lääkinnällisen teen tekeminen vaatii hiukan enemmän kuin että laittaa teepussiin kuumaan veteen ja antaa hautua 5 minuuttia?




yrttitee ja villapaita

Lääkinnällisellä yrttiteellä tarkoitetaan veteen uutettu yrttivalmiste joka juodaan joko kuumana, haaleana tai kylmänä. Teen tarkoitus on saada aikaiseksi muutos kehossa, tai auttaa ja tukea kehon omaa paranemis-prosessia.


Jotta yrtit saavat mahdollisuuden näyttää todellisen potentiaalinsa, niin oikea annostus on tärkeää. Toki onneksi yrttiteet ovat melko anteeksiantavia, ja aina voi kokeilla ja hakea sitä omaa tapaa tehdä ja annostella joka sopii omalle keholle parhaiten.


Monesti yrttiaiheisissa kirjoissa yleisohjeistus on yleensä n. 1-2 tl kuivattua yrttiä teekuppia kohti, ja kolme kuppia päivässä. Tämä on toki ihan hyvä ohjeistus alkutaipaleelle kun tutustuu uuteen yrttiin ja ei ole ihan varma vielä vaikutuksesta, tai ehkä jopa epävarma yrttien käyttöön liittyen. Tai jos haluaa nauttia yrttiteestä enemmän maun vuoksi eikä lääkinnälliset vaikutukset ole niin tärkeitä.


Mutta melko harvoin saadaan muutosta aikaan kehossa näin pienellä määrällä. Tämä riippuu tietenkin siitä että mitä yrttiä käyttää, kuka sitä käyttää ja mihin. Jotkut yrtit toki ovat sen verran voimakkaita että 1-2 tl per kuppi riittää hyvin. (Pieni lisäys: 10.6) Kannattaa aloittaa hiukan pienemmällä annoksella, varsinkin jos on edes vähänkään epävarma, ja nostaa annostusta jos on tarpeen.


Annostukseen liittyen niin sain kouluni kautta todella hyvän ohjeistuksen josta saa hyvän yleiskatsauksen yrttien voimakkuudesta, tätä voi käyttää jos miettii annostusta. Haluan jakaa sen myös muille, koska siitä on itselleni ollut paljon apua.


Eli yrttien voimakkuutta on tässä mallissa laitettu neljään kategoriaan:


  1. Ensimmäisen asteen yrtit - Miedot yrtit

  2. Toisen asteen yrtit - Keskimiedot yrtit

  3. Kolmannen asteen yrtit - Vahvat yrtit

  4. Neljännen asteen yrtit - Varovaisuutta vaativat yrtit


Ensimmäisen asteen yrtit ovat yrttejä joita luokitellaan ruuaksi, esim. nokkonen tai kaura. Sitä voisit periaatteessa syödä kokonaisen lautallisen ilman sivuvaikutuksia.


Toisen asteen yrtit ovat yrttejä joita voisit lisätä ruokaan, esim. salattiin tai keittoon, mutta et söisi kokonaista lautallista. Monet mausteyrtit ovat tässä kategoriassa, esim. basilika.


Kolmannen asteen yrtit ovat puhtaasti lääkinnällisiä yrttejä, näitä et lisäisi ruokaan ollenkaan. Esim. valeriaanaa en lisäisi keittoon.


Neljännen asteen yrtit ovat osittain myrkyllisiä tai isompina annoksina hengen vaarallisia ihmiskeholle. Näitä ei edes suositella käytettäviksi kenellekään jolla ei ole tarpeeksi kokemusta, ja monet näistä on suomessa kiellettyjen listalla. Tässä kategoriassa löytyy esim. monet keskushermostoon vaikuttavat vahvat yrtit.


Tätä listaa katsoessa niin pitäisi olla helpompi päätellä annostuksen määrää, ensimmäisen asteen yrttejä voi käyttää isoja määriä ilman sivuvaikutuksia ja useasti parhaan hoitotuloksen saavuttamiseen tarvitaankin isompia määriä. Toisen ja kolmannen asteen yrteillä pienempi määrä riittää. Ja neljännen asteen yrttejä harvoin edes käytetään yrttiteenä, tai jos käytetään niin se on sitten todella pieni osa jotain yrttiteesekoitusta.


yrttiteen uuttaminen lasipurkissa keittiönpöydällä

Jos haluat tehdä oikeaoppisen lääkinnällisen yrttiteen, niin se vaati vaa'an käyttöä. Yleinen käytäntö on yrttien määrä grammoina ja veden määrä millilitroina. Tässä yleinen ohjeistus miedomman ja vahvan yrttiteen tekoon (1):


(250 ml kiehuvaa vettä vastaa noin yksi isoa mukia teetä)


  • Nämä määrät siis koskee kuivattuja yrttejä, tuoreet yrtit niin vaativat suurempia määriä. Melko harvoin käytän tuoretta yrttiä teehen, koska tuoreesta aktiiviset aineet eivät liukene yhtä hyvin kuin kuivatusta.

  • (Lisäys 17.6.) Kannattaa myös tarkistaa yrttien annostus ohjeiden suosituksia yrttikirjoista, itse vertailen monta eri kirjaa koska suositukset saattavat vaihdella riippuen kirjoittajasta.



Mieto tee (3,75 g) ~ 4g yrttiä ja 250 ml kiehuvaa vettä, tätä määrää käytän useasti kolmannen asteen yrtteihin, esim. kärsimyskukka tai pujo. Myös rosmariini joka periaatteessa olisi toisen asteen yrtti, niin henkilökohtaisesti koen sen niin vahvana että todella pieni määrä riittää (jopa puolet tästä, eli 2 g per 250 ml).

Anna teen hautua kannen alla n. 15 - 30 min. Esim. lasipurkissa tai kahvipuristimessa.

Keskimieto tee eli "standard infuusio" 7,5 g yrttiä ja 250 ml kiehuvaa vettä, tämä pätee isoon osaan yrtteihin. Määrä on siis tuplasti enemmän, useasti näin vahvaa teetä käytetään vaivaan joka ei vaadi niin pitkäaikaista käyttöä, ja tarvitaan enemmän tehoa esim. flunssa, kiputila tai unettomuus. Useasti tässä on ensimmäisen ja toisen asteen yrtit käytössä.


Anna teen hautua kannen alla n. 15 - 30 min. 30 minuuttia on optimaalisin.


Vahva tee tämä tee tehdään keskimiedon teen mukaan, mutta annetaan seistä ja hautua monta tuntia 4 - 8 tuntia. Tämän kaltaista teetä käytetään jos haluaa käyttää ensimmäisen asteen mineraalipitoista yrttiä myös sen ravinnollisen vaikutuksen saamiseen.


(Pieni lisäys: 10.6) Kun olet hauduttanut teen valmiiksi niin se kannattaa tietty siivilöidä hienon siivilän läpi. Tai jos käytät kahvipuristinta, niin siinä on sisäänrakennettu siivilä joten vain puristat sen alas ja kaadat valmista teetä kannusta.


Miksi grammoina eikä esim. teelusikallisina? Siksi että eri yrtit painavat ja ovat massaltaan eri kokoisia, tosi "fluffit" yrtit, eli monet kukat niin eivät pakkaudu kovin hyvin, seassa on paljon ilmaa. Jos käyttäisit ruokalusikkaa mittavälineenä niin lopputulos voi olla liian mieto tee.


Tässä esimerkkinä kamomillan kukkia 4 grammaa ja valeriaana juurta 4 g. Juurta on teelusikallinen ja kukkaa 2 ruokalusikallista, mutta painavat saman verran.


kuivattua yrttiä digitaalinen vaaka

Sitten kun olet mitannut teen vaa'an avulla, pistät määrän muistiin. Niin et tarvitse vaakaa seuraavan kerran, vaan mittaat sen määrän ruoka tai teelusikallisina. Tässä esim. kamomillan kukkaa murskattuna kaksi ruokalusikallista. Siitä saisi oikein hyvän perus teen, aika iso ero siihen että käyttää kaupan teepussia.


Pari muuta seikkaa mitkä kannattaa huomioida parhaan lopputuloksen saavuttamiseen:


Kasvien aromaattiset öljyt - eli haihtuvat öljyt saattavat karata ilmaan jos et hauduta teetä kannen alla. Vaikka hauduttaisit suoraan mukissa, niin laita joku kansi päälle, vaikkapa pienen lautasen.


Kasvien pinta-alan kosketus nesteeseen - sitä enemmän pinta-alaa joka tulee kosketukseen kuuman veteen, sen parempi. Kannattaa ensin kunnolla murskata yrtit, esimerkiksi morttelissa tai maustemyllyssä. Ja sekoittaa hiukan yrttejä kun ovat vedessä, esimerkiksi lusikalla.


Yrttitee sekoitusten annostus on yleensä yhteensä sama, esim. 30 grammaa yrttiä niin siinä saattaa olla mukana esimerkiksi 5 erilaista yrttiä. Yrtit lasketaan osina, esim. 4 osaa jotain yrttiä, ja 2 osaa toista, jne. Lääkinnällisten sekoitusten tekemisestä voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan, siitä saa melkoisen monimutkaisen tiede/taide muodonkin, mutta voisin yrittää tiivistää aiheen ja kirjoittaa siitäkin jossain kohtaa oman postauksen.



kuivattua juurta


Kovat ja sitkeät juuret, siemenet, pähkinät, kuivatetut sienet ja kaarnat niin vaativat monesti enemmän käsittelyä. Näistä keitellään yleensä "dekoktio".

Paitsi että kaikkia ei tarvitse keitellä, varsinkin vahvat ja aromaattiset tai todella kitkerät juuret niin soveltuvat hyvin tavallisen yrttiteen tekoon.


"Dekoktioista" enemmän seuraavassa postauksessa!



tumma nokkostee ja kiikarit auringossa
Kuvassa vahva nokkos tee


Hyviä tee hetkiä!



 

  1. Thomas Easley, Steven Horne 2016 The Modern Herbal Dispensatory - A Medicine Making Guide

Comments


  • Instagram
  • Facebook
bottom of page